Trunk port olmasaydı ?

Faruk ÖKSÜZ
2 min readJan 1, 2021

--

Daha önceki yazımda bahsettiğim gibi trunk portlar vlanlar arası paket transferini tek bir hat üzerinden sağlamak için kullanılıyordu.

Peki biz trunk port olmasaydı ne yapacaktık ?

Trunk port olmasaydı her bir vlan için switchler arası bağlantı sağlamak zorunda kalacaktık . Bu bizim için büyük bir kablo israfı ve switchin diğer portlarına daha az son kullanıcı atama problemi yaratırdı. Bu da bizim istemediğimiz bir durum olurdu .

Bunun örneğini vermeden önce STP ’ den bahsetmek olmaz. STP topolojide döngüsüz bir network oluşturmak için kullanılan protokoldür. Aşağıda gösterilen iki switchin bağlantısında trunk portlar belirlenmediğinden döngü oluşumunu engellemek için gerekli portlar bahsedilen protokol sebebiyle kapatıldı.

Şimdi ise trunk portları subnetlerde bulunan son kullanıcı portlarında ve switchler arasında bulunan portlarda belirleyip konfigürasyonunu sağlarsak VLAN ‘ler arası haberleşmeyi sağlamış oluruz.

Switch0 ve Switch1 ‘de fa 0/1 ve fa0/21 portu VLAN 10 için , fa 0/2 ve fa0/22 portu VLAN 20 için , fa0/3 ve fa0/23 portu VLAN 30 için ataması gerçekleştirilirse STP devre dışı kalır. Çünkü VLAN ler arası bağlantının artık nereden gideceği bellidir ve döngü oluşması olağan değildir. Böylece VLAN ler arası bağlantı sağlanmış olur.

Böylece STP devre dışı bırakılarak bağlantı sağlanmış oldu.

Görüldüğü üzere Trunk port olmadığında kablo israfı hat safhada.

VLAN 20 ‘de ki son kullanıcında diğer tarafta bulunan son kullanıcıya ping atma işlemi başarılı şekilde atılmış olur .Fakat farklı VLAN ‘ler arası ping atılamaz. Çünkü paket hangi porttan gideceğini bilemez.

192.168.3.2 IP ‘ sine sahip PC2 den , 192.168.3.3 IP ‘ sine sahip PC3 ‘e ping atılmaya çalışılırsa başarılı şekilde atıldığı görülür.Her iki PC aynı VLAN ‘dedir.

--

--

Faruk ÖKSÜZ
Faruk ÖKSÜZ

Written by Faruk ÖKSÜZ

Computer Engineer | Network & Security Specialist

No responses yet